Tuesday, June 28, 2011

Persiapkanlah diri mu wahai diri !“Wahai saudariku yang muslimah yang berada di jalan jihad. Saudari pula memainkan peranan yang penting di dalam bidang jihad. Peranan saudari bermula dari rumah tangga, iaitu dengan mentarbiyyahkan generasi-generasi, membesarkan dan menyiapkan mereka untuk berjihad. Wanitalah yang memproses lelaki. Bagi wanita-wanita muslimat, mereka mengajar anak-anak mereka tentang peperangan-peperangan sama seperti mereka manghafazkan anak-anak mereka satu surah dari al-quran. Begitu juga, seorang al-ukhtul. Muslimat yang menghidupkan roh jihad adalah menjadi pembantu kepada suaminya. Ia menggesa suaminya supaya berjihad, bukannya menjadi fitnah kepada suaminya ataupun melemahkan dan menghalangnya. Ia juga selalu mengelokkan penjagaan harta dan anak- anak suaminya sepanjang ketiadaan suaminya yang sedang berjihad. Pada masa dahulu seorang wanita muslimah itu memainkan peranan di medan jihad. Ia telah melakukan kerja memberi minum tentera dan merawat orang yang luka. Bahkan kadang kala seorang wanita itu turut menghunuskan senjata. Contohnya ialah seperti yang telah dilakukan oleh Ummu Nusaibah binti Kaab kerana mempertahankan Rasulullah SAW dalam peperangan uhud”
(Mustafa Mashyur)

Membaca dan menghayati kata-kata Mustafa Mashyur ini benar –benar menjentik hati seseorang muslimah yang menyedari hakikat dan peranan seorang muslim .Betapa besar peranan seseorang muslimat dalam masyarakat malah mereka merupakan sayap penting dalam perjuangan islam semenjak zaman nabi SAW. Persoalannya , sudah berusaha dan bersediakah wahai diri , untuk memenuhi tuntutan tersebut?

Seandainya ditakdirkan nafas ini masih panjang , seribu pengharapan dan doa dipanjatkan kepada mu ya Allah tuhan sekalian alam agar langkah ini terus gagah, thabat dan telus dalam memenuhi tuntutanmu.
Persiapkanlah diri mu wahai diri !


No comments:

Post a Comment